Οι καλές πρακτικές του Προγράμματος ECOWASTE 2017

20 Δεκεμβρίου 2017 Νέα Νέα Συμμετοχές

Το «Από Πρώτο Χέρι» συμμετείχε στο πρόγραμμα ECOWASTE  2017 , στα πλαίσια του οποίου παρευρέθηκε για τρεις ημέρες στην πόλη Poznan της Πολωνίας, όπου και επισκέφθηκε επιχειρήσεις απο διαφόρους κλάδους!

Αναλυτικότερα, επισκεφτήκαμε το Πανεπιστήμιο του Poznan, όπου και μας ανέλυσαν τις ενέργειες που ακολουθούν με σκοπό την διαχείριση των αποβλήτων διαφόρων επιχειρήσεων στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος. Παρακολουθήσαμε τις εργαστηριακές αναλύσεις και τις νέες τεχνικές για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την παραγωγική διαδικασία αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών και την συσκευασία αυτών σε μικρή και μεγάλη δυναμικότητα.

Έπειτα, η Τράπεζα Τροφίμων της Πολωνίας άνοιξε τις εγκαταστάσεις της για εμας και μας ενημέρωσε για την έντονη δραστηριότητά της και για την εθελοντική βοήθεια άλλων τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σημαντική επίσκεψη για εμας αποτέλεσε αυτή σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Πολωνίας, όπου δοκιμάσαμε πολλά και διαφορετικά προϊόντα με πρώτη ύλη το γάλα και παρακολουθήσαμε την παραγωγική διαδικασία.

Επίσης, η επίσκεψη μας σε εδραιωμένη εταιρεία κατασκευής εξειδικευμένων μηχανημάτων και εξοπλισμού, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πως οι τοπικές επιχειρήσεις στηρίζουν η μια την άλλη, προσφέροντας καθένας απο την πλευρά του τις υπηρεσίες του, καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν ο βασικός προμηθευτής των περισσότερων επιχειρήσεων μεταποίησης στην Πολωνία και όχι μόνο.

Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις ήταν εκεί για να μας μεταφέρουν νέες μεθόδους και τεχνικές διαχείρισης αποβλήτων που προκύπτουν απο την παραγωγική διαδικασία και να μας μεταδώσουν τις καλές πρακτικές που ακολουθούν.

Κάπου εκεί, λοιπόν, ήταν και το «από πρώτο χέρι» , ήμασταν και εμεις που βάλαμε το δικό μας λιθαράκι όσον αφορά τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάσαμε το δικό μας εγχείρημα και αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουμε να έχουμε μηδαμινά απόβλητα ή καλύτερα τον τρόπο που βρίσκουμε για να τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο απο την αρχή της παραγωγικής διαδικασίας εως και την τελική φάση του προϊόντος που έχει φτάσει κοντά στην ημερομηνία λήξης του. Για το λόγο αυτό, θεωρήθηκε πως ακολουθούμε τις καλύτερες τεχνικές και μεθόδους και θα έρθει η σειρά μας να τις μεταδώσουμε ως καλές πρακτικές σε άλλες επιχειρήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης.

Δώσαμε, έτσι, ραντεβού για τις 02 Μαϊου 2018 στη πόλη της Κοζάνης, όπου θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε επιχειρήσεις απο την Ε.Ε. και να επισκεφτούμε τη δική μας επιχείρηση και άλλες τοπικές επιχειρήσεις της Δυτ. Μακεδονίας με σκοπό να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση.