Χριστουγεννιάτικες απολαυστικές συνταγές «Από Πρώτο Χέρι»

18 Δεκεμβρίου 2017 Νέα Νέα Συμμετοχές

ΣΠΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

  • 250 ml γάλα «από πρώτο χέρι»
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 με βούτυρο «Φάρμα Λευκάρων»  σε αλουμινόφυλλο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας άρωμα υγρής βανίλιας
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρύδια (χοντροκομμένα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές ή μαύρες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ (ζεστό)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
  • Επιπλέον βούτυρο «Φάρμα Λευκάρων»  σε αλουμινόφυλλο και λίγο αλεύρι για το ταψί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170˚C. Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Περιχύνουμε τις σταφίδες με το ζεστό κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν. Πασπαλίζουμε τους ξηρούς καρπούς με λίγο αλεύρι και τους αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο σε αλουμινόφυλλο στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.  Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το φρέσκο γάλα μας ¨από πρώτο χέρι» και τον χυμό. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.

Για ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.

Για τη διακόσμηση

  • Ζάχαρη άχνη
  • Χρωματιστή ζάχαρη

 

«Φάρμα Λευκάρων» :

Μεθώνης 1, Κοζάνη